Gem Jobs
Image default
Sport

Dagje steurvissen in België

Vanuit het visnetwerk werden mijn vismaat en ik getipt op een betaalwater met veel en voornamelijk grote steur. Het betreffende water ligt een stuk in België en is binnen twee uur te bereiken. Prima om eens een dag en nacht te proberen. Het is weer eens wat anders dan achter de karperhengels, hopend op een aanbeet. En nu de kans op eens andere vis met enkele mogelijke klappers. 

Na navragen is het handig om wat stevig materiaal mee te nemen. Helaas heb ik niet alles direct liggen. Een zoekactie bij mijn online hengelsport winkel levert al snel een vol winkelmandje op. Weerhaakloze karperhaken, nieuwe gevlochten onderlijnen, inline-lood voor een schuivende montage en verschillende sleeves. Alles bij elkaar tikt het aardig aan, maar een hobby kost nu eenmaal geld. En we zijn klaar om op pad te gaan.

Na een snelle rit komen we in het betreffende dorpje aan. Het zoeken naar de visput blijkt nog lastiger dan verwacht. Maar het hek waar we al enkele keren langs waren gereden, bleek juist de afscheiding te zijn van het betreffende domein. Tijdens aankomst blijkt er goed gevangen te worden. Tussen aankomst en inchecken is een visser nog steeds bezig met het binnenhalen van zijn vis. Toch maar eens kijken. Na pas een kwartier komt de vis eindelijk op de kant. Met 37kg blijkt het één van de topvissen van het water te zijn. Dat begint goed. 

Dan wachten tot de stek vrijkomt en wij ook onze lijnen nat kunnen maken. Wat opvalt tijdens het opbouwen, is dat er veel wordt misgeslagen. Blijkbaar staat de steur bekend op het oppakken van de vislijn met zijn vinnen. Dit resulteert in een run, maar niet tot het haken van de vis. Hopelijk hebben we hier gedurende de nacht niet veel last van, want anders wordt het bijzonder weinig slapen. 

Zoals blijkt is het bij ons niet anders. Na 6x in de lucht geslagen te hebben, gaat de lol er wel een beetje af. Uit de viskoffer wordt vervolgens een zware dobbermontage gehaald. Met deze montage kan de leader direct naar het wateroppervlakte lopen en er hangt geen verdere vislijn op de bodem. Dit blijkt meer dan goed te werken. Nu zijn de piepen die volgen enkel van steur die het haakaas opnemen. Daarbij is het erg grappig om te zien dat de boei staat te schokken bij een vis die de leader aantikt. Bij een echte aanbeet zie je deze door het water getrokken worden alvorens de beetmelder een piep geeft. Ook voor ons is het een vruchtbare nacht. Met 13 steuren tot 25kg was het een leuke afwisseling van het blanken of vangen van max 3 vissen per nacht. Wat wel duidelijk is, is dat het leuk voor een keer is, maar liever toch een mooie karper van openbaat water. Hier is het gevoel van beloning toch een stuk groter. Al zullen we na verschillende vruchteloze sessies onze energie hier best weer wat op kunnen krikken. 

https://www.sportvisgigant.nl/