Gem Jobs
Image default
Onderwijs

Techniek en kunst, kan dit wel samen? Zeker weten!

Techniek en kunst, kan dit wel samen? Zeker weten!

Kunst en techniek zijn geen aparte werelden meer. Meer en meer worden technieken aangewend om kunst te maken. En anderzijds wordt kunst (lees: creativiteit en experimenteren) aangewend in zeer technische beroepen. Een paar voorbeelden? Denk bijvoorbeeld aan digitale muziek, architecten die digitaal hun ontwerpen maken of een bakker die computergestuurde machines heeft. Creativiteit wordt geholpen door techniek, techniek wordt geholpen door creativiteit en kunstzinnigheid. Maar hoe leer je deze kunstzinnigheid aan als student? Moet het al niet een beetje in jou zitten wanneer je voor een beroep kiest? Wellicht wel. Maar het kan ook tijdens de studies gestimuleerd worden. En dit is nu precies waar projecten MBO op de proppen komen. Workshops en activiteiten voor MBO leggen de link tussen schoolvakken en creatief met je beroep bezig zijn. Doe jij als schoolhoofd hieraan mee en geef je je studenten een extra stimulans?

Hoe een technische vorming een kunstzinnige twist geven?

Diverse activiteiten MBO zijn gericht op techniek: augmented reality, filmtechnieken, een podcast maken of beatmaking bijvoorbeeld. Andere workshops zijn dan weer eerder fysiek: slapstick, battle dance of breakdance bijvoorbeeld. En dan heb je nog een aantal workshops die de creativiteit van de studenten aanspreken: een workshop zine maken waarbij de studenten een duidelijke boodschap naar voor brengen, een workshop pitchen of een workshop acteren bijvoorbeeld. Het leuke aan al deze MBO projecten is dat ze niet tussen de lijntjes blijven. Creativiteit en techniek gaan zeer nauw samen. Beeld je maar eens in hoe een technische teamleader zijn medewerkers overtuigt met een presentatie waarin eigen lettering of eigen fotografie in verwerkt zit. Of wat denk je van een persoon in de zorgsector die grime of cartoontekenen gebruikt om zijn of haar doelpubliek te entertainen? Het kan allemaal dankzij de gevolgde projecten MBO.

Projecten MBO, stel ze zelf samen

Ben je ervan overtuigd dat je studenten toe zijn aan een dosis creativiteit, kunstzinnigheid en experimenteren? Organiseer een aantal workshops en maak er MBO projecten van. Profiteer van de expertise van de externe organisator. De docenten van de workshops zijn gedreven personen en willen het project voor 100% laten slagen. Je bepaalt zelf het thema van de projecten en de duurtijd van de workshops. Daarmee gaan zij aan de slag. Ze spelen in op de groep van studenten. Iedere groep heeft andere kwaliteiten en creatieve verwachtingen. Na elke workshop gaan je studenten met een fijn gevoel en heel veel kennis naar huis. Ze hebben bijvoorbeeld geleerd hoe ze kunnen overleggen en hoe ze conflicten kunnen aanpakken en hoe ze het beste van zichzelf kunnen tonen. Ze hebben zichzelf en hun medestudenten beter leren kennen. Daardoor is elke workshop een goede stap in de richting van hun latere beroep.

https://kleinkunstig.nl