Gem Jobs
Image default
Kinderen

Wat je moeten weten als speelgoed importeur over CE markering

Wanneer je aan de slag wilt gaan als speelgoed importeur komt er in de praktijk nog heel wat bij kijken. Om te beginnen: wie wordt er nu niet blij van speelgoed? Zelfs volwassenen vinden speelgoed leuk en kunnen er blij van worden. Natuurlijk ligt bij speelgoed als eerste de nadruk op de kinderen. Alleen als speelgoed importeur heb je te maken met strenge regels. Vaak wordt speelgoed geïmporteerd uit het buitenland en soms gelden er in het buitenland ander regels omtrent veiligheid van het product. Aan jou als speelgoed importeur de taak om dit allemaal op een zo’n veilige wijze te verkopen.

Alleen er is meer; bijvoorbeeld een CE markering. Hieronder vertellen we je daar meer over.

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van de speelgoed importeur

Bij CE-markering wordt een onderneming als importeur gezien, als deze een product van buiten de EER (Europese Economische Ruimte) als eerste naar binnen brengt. Bij de Europese Economische Ruimte horen alle EU-landen inclusief Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Indien de fabrikant die buiten de EER is gevestigd geen vertegenwoordiging heeft in de EER, dan ben jij al importeur verantwoordelijk voor de veiligheid van het geïmporteerde. Dit houdt concreet in dat je als importeur op de hoogte moet zijn van de eisen die gelden en moet weten of deze eisen zijn nageleefd. Ook moet je (kunnen) nagaan of de fabrikant ervoor gezorgd heeft dat de producten aan eisen uit de Europese CE-markeringswetgeving voldoen.

Aanbrengen eigen merk zorgt voor extra verantwoordelijkheid

Wanner je al importeur of een distributeur een eigen merk op een product aanbrengt en het dus onder ‘private label’ op de markt brengt, dan neem je (alle) verantwoordelijkheden van de fabrikant over. Je moet dan als importeur of distributeur niet alleen informatie hebben over de veiligheid en de controles of testen van het product, maar ook over het ontwerp en de productie.

https://www.vandermeulen.com/nl-nl/