Gem Jobs
Image default
Bedrijven

De basis voor het aanleggen van elektra

Iedereen zou wel elektra willen aanleggen, vaak omdat dit veel geld bespaart. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en wat je ook zeker moet weten voordat je ergens aan begint. Hieronder zijn dan ook een aantal basistips te vinden voor het aanleggen van elektra.

Het begin

Als je een beginner bent, begint het aanleggen van elektra altijd met de benodigde kennis verzamelen. Deze kennis heb je hard nodig om de juiste handelingen te maken en omdat de kans op ongelukken op lange termijn veel kleiner zijn. Nog een onmisbare basis is het uitschakelen van elektra. Dit is altijd hard nodig om ongelukken te voorkomen. Je leest vaak op internet dat alleen de groep uitgezet hoeft te worden, hoewel dit niet verkeerd is, is het veiliger om de gehele groepenkast uit te zetten. Ook is het verstandig om je huisgenoten te informeren over de werkzaamheden die je gaat uitvoeren zodat hun niet per ongeluk de stroom weer zullen aanzetten.

De basis

Bij elektra aanleggen komen ook verschillende soorten draden bij kijken, zo heb je een bruine draad (fasedraad), deze zorgt voor het aanvoeren van de stroom. De blauwe draad (nuldraad), zorgt dan weer voor het afvoeren van de stroom. De groen/gele draad (aardedraad), die zorgt voor de veiligheid en de zwarte draad (schakeldraad) zorgt voor stroomdoorgang voor in en uitschakelingen. Naast dit is het ook verstandig om je goed in te lezen over verschillende normen en eisen voor elektra, stroomstoringen, benodigdheden

 

Wat je niet moet doen

Wat heel belangrijk is om niet te doen wat je zelf denkt dat goed is. Hierdoor ontstaan veel fouten en ongelukken. Bij twijfel kan je altijd een elektricien inschakelen voor al je werkzaamheden zodat er een veilige omgeving ontstaat en er op lange termijn ook geen ongelukken ontstaan. Het zou natuurlijk ideaal zijn als je zelf werkzaamheden aan de meterkast kunt uitvoeren, helaas mag je dit meestal niet zelf doen omdat hier speciale regels en eisen aan gelden.