Gem Jobs
Image default
Aanbiedingen

Vind de beste lichttherapie lamp

Als de winter nadert en het daglicht begint te slinken tot een paar kostbare uren, kunnen sommigen een serieuze verschuiving in hun stemming beginnen te voelen die verder gaat dan de typische winterblues. Dit verschil kan eruit zien als een nieuw niveau van lethargie, ongewone eetgewoonten en een onvermogen om plezier te voelen. Klinkt dat bekend? Gelukkig zijn er dingen die u kunt doen om seizoensgebonden depressies te bestrijden. Enter: de beste lichttherapielampen. 

Wat is Seizoensgebonden Affectieve Stoornis?

Voor degenen die het moeilijker hebben om met deze problemen om te gaan, kan het een geval zijn van Seasonal Affective Disorder, ook wel bekend als SAD, een patroon van zware depressieve episodes die direct correleren met de wisseling van de seizoenen. “Dit verschilt van de winterblues door de syndromale kwaliteit en de duur van twee opeenvolgende weken met spontane remissie in de lente. Of je nu een klinisch gediagnosticeerd geval van SAD hebt of gewoon de winterblues, een behandeling die je samen met je arts kunt overwegen is helder licht therapie (BLT).

Sinds het in de jaren ’80 bekend werd, is BLT “een eerstelijns klinische standaard voor de behandeling van SAD” geworden, volgens een artikel uit 2003 in het tijdschrift Dialogues in Clinical Neuroscience. Maar BLT is ook een effectieve behandeling voor minder ernstige vormen van depressie en slaapstoornissen.

Hier is wat u in gedachten moet houden als u op zoek bent naar een lichttherapielamp:

Lichttherapie is een over het algemeen veilige behandeloptie, maar is niet voor iedereen geschikt. Voor mensen die netvliesaandoeningen hebben of bipolair zijn, kan felle lichttherapie een nadelig effect hebben. Hoewel lichttherapie minder bijwerkingen heeft dan iets wat je kan slikken om depressie tegen te gaan, is het toch belangrijk om samen met een arts een behandelingskuur uit te stippelen.

Zoek een lamp met de juiste intensiteit: Lux is de lichtmeting die de intensiteit van je lichtbak aangeeft. Je wilt een lamp die op ooghoogte ongeveer 10.000 Lux levert. Dit is omdat als je direct naar de lichtbak kijkt, het licht geconcentreerd wordt in een gebied van het netvlies waar je geen cellen hebt die verantwoordelijk kunnen zijn voor de stemmingsverhogende effecten van licht. Deze zijn meer diffuus in het netvlies. Laat het licht in plaats daarvan indirect uw ogen binnenkomen vanaf een afstand van ongeveer 15 cm.

Maak tijd vrij in uw schema: Duur is een van de belangrijkste elementen voor een effectieve behandeling. Dagelijkse sessies van 20-30 minuten zijn typisch met een 10.000 Lux licht. Sommige mensen die gevoeliger zijn voor licht hebben misschien minder nodig.

Blijf consequent: Een arts moet u helpen het beste moment van de dag te vinden om uw lichttherapie toe te passen. Als u eenmaal hebt gevonden wat voor uw lichaam werkt, is het belangrijk dat u consequent blijft, omdat licht uw interne circadiane ritme beïnvloedt. Volgens de Mayo Kliniek is het voor de meeste mensen het beste om het licht ’s ochtends toe te dienen, nadat u voor het eerst wakker bent geworden.

 

https://dokterfit.nl/daglichtlamp/