Gem Jobs
Image default
Bedrijven

Zo haal je als werkgever alles uit een sollicitatiegesprek

Hoe zou je jezelf omschrijven? Wat heb je hiervoor gedaan? Wat zijn je zwakke punten? Allemaal sollicitatievragen die iedere sollicitant wel eens heeft gehoord. Natuurlijk zijn dit belangrijke vragen, maar zijn het ook vragen waardoor je alles te weten komt van de sollicitant? Een sollicitatiegesprek is een uitgelezen mogelijkheid om er écht achter te komen met wie je te maken hebt en of hij of zij past bij jouw organisatie. Met onze tips haal jij als werkgever alles uit een sollicitatiegesprek. 

Win vooraf informatie in

Voordat het sollicitatiegesprek überhaupt plaatsvindt, is het al mogelijk om erachter te komen wie je straks tegenover je hebt zitten. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. Je zou online research kunnen doen naar de sollicitant. Even de social media checken, bellen met vorige werkgevers en kijken naar werkzaamheden in het verleden. Zo krijg je vaak al een goed beeld van de sollicitant. 

Ook kun je voorafgaand aan het interview alvast een vragenlijst opsturen. Denk hierbij aan een persoonlijkheidstest, zoals de Assessio of de PiCompany test. Deze tests bieden inzicht in zaken als persoonlijkheid, gedrag en drijfveren. Interessante informatie waar je tijdens het sollicitatiegesprek op door kunt vragen.

Bepaal wie het gesprek gaat voeren

Je kunt beter bij een sollicitatiegesprek voor een SEO specialist, niet de sales manager het gesprek te laten voeren. Deze heeft vaak te weinig inhoudelijke kennis over het vak om er echt achter te komen of de sollicitant goed is in wat hij of zij doet. Bepaal voorafgaand aan de sollicitatie goed wie je het gesprek laat voeren. Kies iemand die diep kan ingaan op de stof en zo goed kan achterhalen wat de capaciteiten van de sollicitant zijn. 

Om verder in te gaan op de persoonlijkheid van de sollicitant en om te kijken of deze past bij de organisatie, is het aan te raden een HR medewerker aan te laten sluiten. Zij zijn vaak gespecialiseerd in het menselijke aspect van de medewerkers en kunnen zo goed bepalen of de sollicitant goed bij de organisatie past of niet. 

Maak het gesprek niet te gemaakt

Standaardvragen, teveel praten en niet luisteren naar wat er wordt verteld. Allemaal dingen waarmee je niet alles uit je sollicitatiegesprek haalt, en dat is zonde. Laat vooral de sollicitant aan het woord. Stel open vragen en vraag naar praktische voorbeelden. Luister goed naar wat diegene zegt en vraag hierop door. Jij mag als werkgever praten over de sfeer, het bedrijf en uiteraard wat vragen stellen. Maar laat vooral de sollicitant aan het woord, je wil ten slotte alles over hem of haar weten.

Sluit het gesprek goed af

Vaak blijft het gevoel aan het einde van een sollicitatiegesprek het langste hangen. Zorg er dus als werkgever voor dat je het gesprek goed afsluit. Zorg voor een positieve noot en laat weten waar de sollicitant aan toe is. Zodra het gesprek voorbij is, stuur dan de sollicitant nog een berichtje of mail met daarin een recap van het gesprek. Vermeld hierin de afspraken en de vervolgstappen nog een keer. Altijd handig om op terug te vallen.

In deze overvolle arbeidsmarkt is het natuurlijk lastig om personeel te vinden. Maar we hopen met deze tips dat je alles uit je sollicitatiegesprekken haalt waardoor je de juiste mensen kunt aannemen.

https://www.gemjobs.nl/sollicitatiegesprek-voeren/