Gem Jobs
Image default
Bedrijven

Een eerste keer op de beurs

De laatste jaren word je helemaal doodgegooid met de suggestie dat je nu zou moeten instappen met beleggen. Spendeer hier je geld! Zorg dat je er snel bij bent! Je zou je geld zo kunnen verdubbelen! De roeptoeters van de industrie laten alles heel aantrekkelijk klinken, maar hebben ze wel gelijk? Een eerste keer op de beurs kunnen al veel fouten worden gemaakt met een gigantisch risico. Goed om te voorkomen dus. Waar moet je op letten een eerste keer op de beurs?

Aandelen

Aandelen zijn erg duidelijk. Simpelweg is een aandeel: Je koopt een minuscuul deeltje van een bedrijf voor de prijs waarvoor het te koop staat. Stel dat Shell bijvoorbeeld 1 euro per aandeel kost. Als Shell groeit en vijf jaar later twee euro per aandeel is, dan heb jij je geld per aandeel dus verdubbeld. Is het echter zo dat Shell bijvoorbeeld vanwege de klimaatcrisis alleen nog maar zakt en de markt niet goed bij kan houden, dan ga je verlies maken op je aandeel. In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat “jouw” bedrijf failliet gaat. Dan is je aandeel praktisch niets meer waard.

CFD’s

CFD’s daarentegen zijn niet hetzelfde als aandelen. CFD’s zijn een hele aparte tak, en die trade je in een app zoals Bux. CFD staat voor Contracts For Difference, oftewel je tekent een (digitaal onzichtbaar) contractje waarbij je speculeert op welke kant de markt op gaat. Gaat Shell naar beneden volgens jou, dan pak je een “short” positie, waarbij het verlies van Shell jouw winst is. Ga je mee met de ideologie van een groeiende markt dan pak je een “long” positie, dus je gaat mee naar boven. Het gevaar aan CFD’s is dat veel bedrijven ook multipliers aanbieden. Pak je een multiplier van x5, dan heb je bij 20% winst al 100% winst gemaakt. Hier zit echter ook de weerhaak, want als een aandeel 20% daalt, dan ben jij je volledige inzet kwijt. Pas dus goed op als je in CFD’s wilt handelen!

Crypto nieuws

Ook crypto nieuws is helemaal in tegenwoordig. Want de mysterieuze Bitcoin, daar zijn heel veel mensen rijk mee geworden toch? En dat is ook meteen een reden om nu alle kleine munten in te kopen, want die worden ook ooit zo groot toch? De waarheid is dat crypto een beetje een risico is. Het is lastig om in te schatten hoe groot de digitale muntjes worden. Elk groot nieuws zoals bedrijven die het accepteren als betaalmiddel zijn goed nieuws, maar als de regering meer gaat reguleren is dat slecht nieuws. Welke kant het op gaat kun je dus voornamelijk bepalen dankzij crypto nieuws, maar niets is een garantie.