Gem Jobs
Image default
Industrie

Niet alleen een handlier kan een uitkomst bieden: 4 soorten lieren

Een handlier is een hef- en trekwerktuig, dat bestemd is voor het met de hand heffen van zware lasten. Een touw, een draad of een kabel die aan een last is bevestigd, wordt op een trommel gewikkeld en opgetild. Afhankelijk van het gebruik kan het draagbaar, vast, manueel, elektrisch of hydraulisch zijn.

Hefvermogen

De capaciteit van de handlier is de maximale last die de lier kan trekken. Het wordt uitgedrukt in kilo’s en wordt altijd gegeven voor de eerste rij touw die op de trommel is gewikkeld, d.w.z. wanneer het touw bijna volledig is afgewikkeld. Hoe meer rijen touw op de trommel worden gewikkeld, hoe meer de lierkracht afneemt. Dit verlies wordt geschat op 13% per reeds gewikkelde rij. Opgelet, deze capaciteit wordt vaak gegeven voor een rollende last met een perfect horizontaal touw.

Het is dus absoluut noodzakelijk een capaciteit te kiezen die groter is dan de lasten die je van plan bent te hanteren. Zowel om rekening te houden met het krachtverlies bij het wikkelen, als ook met het niet-horizontale karakter van het touw en de eventuele wrijving van de last. Een overcapaciteit die 50% groter is dan het te trekken gewicht is zeker niet onredelijk. Het is zelfs verstandig! Als je de lier wilt gebruiken om te hijsen, zorg er dan voor dat de capaciteit niet wordt uitgedrukt als een rollende last.

Samenvatting van de selectiecriteria

  • Reserveer handmatige lieren voor kleine ladingen of voor mobiel gebruik waar het moeilijk is een stroombron te vinden.
  • Elektrische lieren zijn minder vermoeiend en veiliger.
  • Gebruik een elektrische lier niet voor zwaar gebruik vanwege het risico van oververhitting.
  • Een beveiliging tegen overbelasting voorkomt onaangename verrassingen.
  • Thermische en hydraulische lieren zijn geschikt voor intensief gebruik, maar zijn een hogere investering en zijn minder gemakkelijk te installeren.
  • Investeer in een lier en toebehoren van goede kwaliteit vanwege de risico’s die gepaard gaan met het vervoeren van zware ladingen.
  • Tenslotte, wees voorzichtig bij het hanteren van lieren. Trek PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) aan, zoals handschoenen, veiligheidsschoenen, enz.

 

De 4 verschillende types lieren

Er zijn verschillende soorten lieren: handlieren en lieren die worden aangedreven door een externe energiebron.

1. Handlieren

Handlieren zijn het eenvoudigste type lier, ze hebben een bescheiden trekvermogen – tot twee ton voor de grootste – en vertrouwen op jouw armen als enige krachtbron, perfect voor de bouw en kleine ladingen, aanbevolen voor onderarmen.

2. Elektrische lieren

Een elektrische lier kan worden aangesloten op een accu van een auto of vrachtwagen (12V of 24V), of op het lichtnet (220V). Elektrische lieren hebben een hogere capaciteit dan mechanische lieren tegen een lagere kostprijs. De energie die in de vorm van warmte verloren gaat, is evenredig met het kwadraat van de verbruikte stroom – uitgedrukt in ampère. Dit betekent dat een lier zonder thermische zekering, ook wel overbelastingsbeveiliging genoemd, zal doorbranden als hij een te zware last trekt. Om dit risico van oververhitting te vermijden, is het raadzaam een lier aan te schaffen met een veel grotere capaciteit dan je nodig hebt.

3. Mechanische lieren

De mechanische lier wordt aangedreven door een verbrandingsmotor. Mechanische lieren zijn zwaarder en duurder dan elektrische lieren, maar zij kunnen continu worden gebruikt, vereisen een speciale installatie voor een voertuig en zijn niet gemakkelijk van het ene voertuig op het andere over te zetten.

4. Hydraulische lieren

Een hydraulische lier is aangesloten op een hydraulisch circuit dat de trommel aandrijft. Hydraulische lieren bieden de beschikbaarheid en robuustheid van mechanische lieren. Voor de installatie op een voertuig is de tussenkomst van een specialist vereist. Het is absoluut noodzakelijk dat het hydraulisch circuit waarop de lier wordt aangesloten voldoende druk en debiet heeft. Lieren werken vaak met een circuit van 120 tot 160 bar bij een debiet van 45 tot 60 liter per minuut. Zij hebben gewoonlijk een geïntegreerde hydraulische eenheid met een interne verbrandingsmotor (benzine of elektrisch). Hydraulische lieren zijn betrouwbaarder en efficiënter (belasting, snelheid) dan mechanische en elektrische lieren. Ze zijn echter zwaarder en duurder.