Gem Jobs
Image default
Zakelijk

Uit welke onderdelen bestaat een motivatiebrief?

Je wil een motivatiebrief schrijven maar hebt geen idee hoe je hieraan moet beginnen? Geen probleem. Hieronder sommen we alle onderdelen van een goede motivatiebrief op en geven we tips om de inhoud optimaal af te stemmen op de job. 

Start van de motivatiebrief

De start van een sollicitatiebrief bestaat meestal uit een vermelding van je gegevens (naam en adres) en de gegevens van het bedrijf waarnaar je de motivatiebrief stuurt. Vermeld ook de datum en de functie in kwestie (bv: Betreft: sollicitatie vacature verkoopsmedewerker). 

Aanspreking

Daarna beginnen we aan de motivatiebrief zelf.

Start met een korte aanspreking. Afhankelijk van de functie kan die heel formeel zijn (Geachte heer of mevrouw…) of iets losser (Beste…). Controleer of je de naam van de ontvanger correct hebt geschreven!

Jouw motivatie

Het grootste deel van de sollicitatiebrief bestaat uit jouw persoonlijke motivatie om voor deze functie te kiezen. Waarom spreekt de job je aan? Wat vind je zo leuk aan het bedrijf en de sector waarin het actief is? 

De perfecte match

Nadat je hebt uitgelegd waarom je voor deze functie solliciteert, moet je de lezer overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Vertel wat meer over je achtergrond, opleidingen en eerdere werkervaringen. Misschien heb je nog enkele vaardigheden of eigenschappen die relevant zijn, zoals initiatief nemen of een sportieve ingesteldheid. 

Het is een goed idee om je sterke punten af te stemmen op de functie-eisen die in de vacature staan. Dan wordt je motivatiebrief direct relevanter. 

Afsluiting

De motivatiebrief afsluiten doe je kort en krachtig. Probeer ook aan te sturen op een gesprek, bijvoorbeeld: “Dit was slechts een korte introductie. Ik vertel graag meer over mijn vaardigheden tijdens een persoonlijk gesprek.

Motivatiebrief tips

  • Lees de brief na en vermijd spellingsfouten
  • Stem de inhoud af op de vacaturetekst
  • Houd de tekst kort en bondig
  • Structureer de inhoud met allinea’s
  • Een profielfoto toevoegen aan je motivatiebrief hoeft niet