Gem Jobs
Image default
Beauty en verzorging

Wat is hyperpigmentatie/overpigmentatie? | Behandelen en Voorkomen

 

Hyperpigmentatie/overpigmentatie

De ene persoon is er waarschijnlijk meer bekend mee dan de andere, dé typische bruine vlekjes die we krijgen op ons lichaam, voornamelijk tijdens de zomer. De ene is er dan ook al wat gelukkiger mee dan de andere. We kunnen een aantal dingen doen om dit te voorkomen maar dan is het noodzakelijk om te weten wat hyperpigmentatie juist is.

 

Wat is hyperpigmentatie/overpigmentatie?

Hyperpigmentatie is simpelweg gezegd een overvloed van pigment. Wij hebben biologisch pigment in onze huid en dat is melanine. Onze huid maakt dit aan als bescherming van onze huid tegen de zon. Daardoor krijgt je dus ook dat mooie bruine kleurtje tijdens het zonnen, dit wil zeggen dat het proces van de aanmaak van melanine goed verloopt en je dus als bescherming een bruin kleurtje krijgt. Soms kan het ook zijn dat dit proces verstoord geraakt en dat er té veel melanine wordt aangemaakt waardoor je dus geen bruin kleurtje krijgt, maar deze kleine bruine vlekjes.

 

Hoe kan ik hyperpigmentatie herkennen?

Zoals reeds gezegd komt dit het meest voor in de zomer, je zal zien dat je in de winter bijna geen last hebt van hyperpigmentatie. Heb je kleine bruine of bijna zwarte vlekjes dan mag je er zeker van zijn dat dit pigmentvlekjes zijn door de zon. Maar maak je geen zorgen, het is helemaal niet gevaarlijk of schadelijk voor onze gezondheid.

 

Hoe ontstaat hyperpigmentatie/overpigmentatie?

Vaak komt hyperpigmentatie door blootstelling van de huid aan zonlicht. Vaak hebben we ons niet goed genoeg beschermd door geen zonnecrème te smeren of hebben we te lang in de zon gezeten. Daardoor krijgen we dan deze bruine vlekjes. Ook kan het zijn dat er hyperpigmentatie ontstaat na een ontsteking van de huid of door cosmetische procedure zoals een laserbehandeling. Soms kan het ook zijn dat je tijdens de zwangerschap last van hyperpigmentatie en dit is dan vaak door de hormonen.

 

Wat kan ik doen tegen hyperpigmentatie?

Ben je enorm gefrustreerd door deze bruine vlekjes, dan kan je er gelukkig ook wat aan doen. Tegenwoordig zijn er al verschillende behandelingen mogelijk, de ene al wat drastischer dan de andere. Je kan bijvoorbeeld al eens beginnen met een verzorgingsproduct voor het gezicht te gaan gebruiken die hyperpigmentatie kunnen gaan verminderen. Helpt dit niet, dan kan je ook kiezen voor een laserbehandeling of een chemische peeling. Om hyperpigmentatie te voorkomen kan je je best goed beschermen als je in de zon gaat door een goede zonnecrème te smeren en een hoedje op te zetten. ook te lang in de zon zitten wordt afgeraden.