Gem Jobs
Image default
Hobby en vrije tijd

Klassieke bordspellen bij Raindroptime

Er zijn een paar oude klassiekers die we graag met je bespreken. Al duizenden jaren worden spellen zoals deze gespeeld. Het gaat om gezelschapsspellen of om strategische spellen. Mocht je de klassiekers; Mens erger je niet, Backgammon, Ganzenbord of Mahjong nog niet (of niet meer) in je kast hebben staan dan zou het wel eens tijd kunnen worden daar verandering in te brengen.

Mens erger je niet

In 1914 werd Mens erger je niet uitgevonden door de Duitser Josef Friedrich Schmidt. In de Eerste Wereldoorlog werd het spel gespeeld door soldaten, als afleiding. Nu meer dan 100 jaar later wordt het spel nog steeds meer dan 40.000 keer per jaar verkocht in Nederland.

 

In 1934 werd het spel op de Nederlandse markt gebracht door Jumbo. Het spel bestaat uit een speelbord, dobbelstenen, en pionnen.
Het is een eenvoudig spel wat makkelijk te leren is. Het doel van het spel is om als eerste alle vier de pionnen in de thuishaven te krijgen van de kleur waar je mee speelt. Elke speler heeft een eigen kleur, een eigen beginpunt en een eigen eindpunt. Je werpt de dobbelstenen en pas als je zes gooit, mag je een pion op het speelbord zetten. Daarna zet je bij elke worp de pion vooruit. Gooi je zes dan moet je een nieuwe pion plaatsen, tot ze allemaal op het speelbord staan.
De frustratie van het spel is dat je een tegenspeler van het bord kan gooien en je weer helemaal van voor af aan moet beginnen met deze pion.
Probeer daarom je eigen pionnen zoveel mogelijk uit de buurt van de tegenstander te houden. Het spel Mens erger je niet koop je bij Raindroptime en kan gespeeld worden met 2 tot 4 spelers.

Backgammon

Zo ongeveer 5000 jaar geleden werd Backgammon voor het eerst gespeeld. Daarmee is het een van de oudste bordspelen ter wereld. Naar zeggen is het spel voor het eerst gespeeld in Irak (vroeger Mesopotamië genaamd). Maar ook in het oude Rome, Griekenland en Egypte waren soortgelijke spellen als Backgammon populair.

De naam Backgammon is ontstaan in Engeland. “Back”, als in terug en “gammon” als in strijd of game.
Het spel bestaat uit een speelbord, 4 dobbelstenen en uit 30 speelstenen, de zogenaamde checkers. De speelstenen en de dobbelstenen hebben twee verschillende kleuren. Iedere speler kiest een eigen kleur en krijgt 15 speelstenen en 2 dobbelstenen.
De spelregels van Backgammon zijn uitgebreid. Het spel wordt met 2 personen gespeeld.
Er zijn veel varianten mogelijk met het backgammon speelbord en de speelstenen. Maar bij alle versies komt het er op neer dat je ervoor moet zorgen dat alle speelstenen, zo snel mogelijk de thuishaven bereiken. De thuishaven is aan de overkant van de haven waar je begint. Dit is niet zo makkelijk, omdat je onderweg voortdurend je tegenstander tegenkomt die hetzelfde doel heeft. Je tegenstander kan je ook verslaan en zo je speelsteen van het bord afwerpen, waardoor je met deze steen weer opnieuw moet beginnen.
Een spannend bordspel voor uren speelplezier en uitdaging om telkens weer een andere strategie te bedenken.

Ganzenbord

Het is bijna niet voor te stellen dat er iemand nog nooit gehoord heeft van Ganzenbord. Als kind hebben we het bijna allemaal wel eens gespeeld. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het spel is ontstaan, maar volgens sommige historici werd het al gespeeld in oud Griekenland. De eerste officiële vermelding van het spel is in 1597. Dat is het jaar dat het spel in een Londens register werd ingeschreven.

Vroeger werd het spel uitsluitend door volwassenen gespeeld, pas veel later werd het een kinderspel. Ganzenbord, bestaat uit een speelbord met 63 aaneengesloten vakjes, die in een spiraalvorm over het bord heen lopen.
Het spel kan worden gespeeld met twee tot zes spelers. Door met de dobbelsteen te gooien mag je het aantal gegooide ogen vooruit. En wie het eerste de eindstreep haalt, heeft gewonnen. Maar er zijn wat obstakels onderweg. Zo kun je in de put belanden of in de gevangenis terecht komen en als je veel pech hebt, kun je zelfs “doodgaan”. Ganzenbord, is een spel wat zeker niet mag ontbreken in de spelletjes kast.

Mahjong bordspellen bij Raindroptime

Het spel van de “kibbelende mus” dat is wat mahjong betekend als het letterlijk vertaald wordt naar het Nederlands. Er wordt gezegd dat de naam gegeven is, omdat het spel klinkt als een stel mussen als men de stenen door elkaar husselt. Maar dit is alleen een aanname, het is nog altijd niet bekend door wie het spel is bedacht.

De eerste steen van het spel die gevonden is, dateert uit 1880, maar volgens onderzoekers is het spel al veel ouder dan dat en dateert het uit de 15e eeuw. Het spel werd vroeger uitsluitend in China gespeeld.

Mahjong speel je met 4 personen, maar het spel kan ook zo aangepast worden zodat je het met 2 of 3 spelers kunt spelen. Het spel bestaat uit 144 stenen met verschillende afbeeldingen. Iedere afbeelding heeft zijn eigen score. Het spel begint door het bouwen van een muur van 4x 8 stenen lang en 2 hoog. Het uiteindelijke doel is de muur af te breken en te winnen met de stenen die je pakt. Dit gebeurt door om beurten stenen te pakken. Van de stenen kunnen sets gemaakt worden en door middel van de sets kun je het spel winnen. Een spannend spel waar je veel plezier mee kunt hebben.

https://www.raindroptime.com/