Gem Jobs
Image default
Onderwijs

Verkoopmedewerker

Wat doet een verkoopmedewerker? Bedrijven maken of doen iets, maar als zij hun producten of diensten niet verkopen, gaan ze onvermijdelijk failliet. Er is dus een grote behoefte aan professionals die een schakel vormen tussen het bedrijf en zijn klanten. Deze professional is de verkoopmedewerker.

De verkoopmedewerker is een onmisbare werknemer

Verkoopmedewerkers spelen een belangrijke rol in het aan de man brengen van producten en diensten. Omdat elk bedrijf er belang bij heeft zijn waren te verkopen is de verkoopmedewerker onmisbaar in de meeste bedrijven. Hij of zij is het gezicht van het bedrijf naar de klanten toe.

De kerntaken van de verkoopmedewerker

De verkoopmedewerker moet de producten van een bedrijf positief onder de aandacht brengen van potentiële klanten. Ook wordt hij geacht vragen van klanten vlot en correct te beantwoorden, zowel face to face als telefonisch, per e-mail of via social media.

Andere bezigheden van de verkoopmedewerker

De verkoopmedewerker is ook verantwoordelijk voor de afhandeling van de verkoop. Daarnaast moeten ze verschillende administratieve handelingen kunnen verrichten die bij hun functie horen. Uiteindelijk moeten ze rapporteren aan een manager.

Waar kun je de verkoopmedewerker vinden?

Verkoopmedewerkers kunnen zowel werken met consumenten als met zakelijke klanten. Je kunt ze dus in allerlei bedrijven tegenkomen. Natuurlijk zie je de verkoopmedewerker in winkels, maar ook op de markt of op een beurs of evenement. Ze zijn ook op hun plaats achter informatiebalies, in showrooms of bij de receptie van een bedrijf. Als ze voornamelijk met zakelijke klanten werken, worden verkoopmedewerkers ook wel commercieel medewerkers genoemd.

De verkoopmedewerker binnen zijn bedrijf

De verkoopmedewerker heeft uiteraard niets te verkopen zonder het bedrijf waar hij voor werkt. In kleinere bedrijven voert hij vaak ook andere taken uit. In grotere bedrijven is de verkoopmedewerker vaker gespecialiseerd en moet hij goed kunnen communiceren met zowel het management als de administratie en productie afdelingen.