Gem Jobs
Image default
Energie

Waar plaats je zonnepanelen? Hier is de gids

Zonnepanelen kopen en plaatsen is een grote investering. Een van de belangrijkste overwegingen is de locatie waar deze apparaten op worden geplaatst. Ook al kun je het door een professionele installateur laten doen, je moet het ook leren. Zonnecellen werken het meest efficiënt als ze het meeste zonlicht krijgen. Dit verklaart waarom de installatiepositie hun vermogen bepaalt. Als u dit goed doet, heeft dit invloed op de kosteneffectiviteit van de panelen, ongeacht het type apparaten dat u gebruikt. Dit geldt voor zowel commerciële als huishoudelijke installaties. Hier zijn dus de overwegingen waar je op moet letten als je zonnepanelen gaat installeren.

 

De beste installatielocatie

De volgende belangrijke overweging is niemand minder dan de locatie. De meerderheid van de gebruikers zou het boven hun dak plaatsen. Het wordt als de beste beschouwd vanwege de minimale obstakels die de prestaties van de apparaten kunnen verminderen, zoals schaduwen van bomen en andere. Het plaatsen van de panelen op het dak is niet per se het geval, er zijn namelijk andere mogelijkheden. Zo zijn er vrijstaande zonnecellen. Je kunt ze overal gemakkelijk tegenkomen. Ook zijn er platte dak- en gevelpanelen.

 

De beste richting voor foto-elektrische panelen

Als het gaat om het installeren van PV-panelen, moet u rekening houden met de richting. Het gaat erom waar de apparaten naar kijken. De zon komt altijd op in het oosten en gaat onder in het westen, waar je ook woont. Uw fotovoltaïsche panelen moeten bijvoorbeeld naar het zuiden gericht zijn als u in een land boven de evenaar of op het noordelijk halfrond woont. Op deze manier zouden de apparaten zonlicht opvangen en dit maximaal omzetten in energie. In sommige gevallen hebben verschillende huizen mogelijk geen geschikt dak om die panelen op het zuiden te plaatsen. Heb geen zorgen. U kunt het als alternatief eenvoudig in westelijke richting veranderen. Het dak op het oosten is ook acceptabel, maar het dak op het noorden mag niet op de lijst staan.

 

De beste hoek voor fotovoltaïsche panelen

Afgezien van de richting van de panelen, moet u ook de beste hoek voor hen hebben. Hoe kan het de effectiviteit beïnvloeden? Degenen die in een land op de evenaar wonen, zullen hier niet mee belast worden, aangezien de perfecte hoek 90 graden zou zijn. Deze vangt het zonlicht altijd direct op. Dus, wat als je op het noordelijk halfrond van de aarde woont? U kunt de hoek bepalen op basis van uw dakhoek, huisspecificatie en het weer. Midden op de dag kun je deze panelen direct naar de zon richten.

 

Nog een gedachte over de installatie van PV-panelen

Alle bovenstaande zaken hebben invloed op de effectiviteit van uw PV-panelen. Is er een andere overweging? Welnu, het type apparaten dat u installeert, heeft ook een aanzienlijke invloed op hun werkzaamheid. Goedkopere opties zoals polykristallijn zijn minder efficiënt dan monokristallijn, wat duurder is. Dus of u nu op zoek bent naar betaalbaarheid of prestaties, u moet degene kiezen die het beste bij u past.