Gem Jobs
Image default
Financieel

LendingClub beëindigt zijn P2P-leenplatform – wat nu?

Het bedrijf dat een pionier was in peer-to-peer-leningen, maakt een grote verandering.

Bijgewerkt in februari 2021

Vorig jaar , kondigde LendingClub aan dat haar kenmerkende Retail Notes – dat wil zeggen, het vermogen van gewone mensen om leningen voor peers te financieren – voor het einde van 2020 zou worden stopgezet. Dit was groot nieuws, aangezien LendingClub een pionier was op het gebied van peer-to-peer ( P2P) leenmodel in de eerste plaats, en roept de vraag op: wat nu?

LendingClub sluit zijn platform voor retailbeleggingen

Lending Club’s bedrijfsmodel was een pionier op het gebied van peer-to-peer ( P2P) kredietverlening. Als u niet bekend bent met hoe dit werkt, volgt hier een snel voorbeeld. Stel dat u € 20.000 wilt lenen via het persoonlijke lening platform van LendingClub. U zou een kredietaanvraag invullen en vervolgens zou LendingClub u een risicoclassificatie toewijzen en uw lening op zijn marktplaats plaatsen. Beleggers zouden dan kunnen besluiten om een deel van (of alle) van uw lening te financieren, en ze zouden een evenredig bedrag van uw maandelijkse lening betalingen ontvangen, inclusief rente, om dit te doen.

In een verrassende wending van de gebeurtenissen, Lending Club kondigde aan dat het zijn markt voor particuliere leningen, ook wel bekend als zijn Notes-platform, ging sluiten. Wil je hier meer van weten en de gevolgen? Kijk dan op https://leningmetbkr.com/

De verhuizing had te maken met de overeenkomst van LendingClub om Radius Bank over te nemen. Op 1 februari 2021 kondigde LendingClub aan dat het de overname van Radius Bancorp, Inc., inclusief zijn digitale bankdivisie, Radius Bank, had afgerond. LendingClub is van plan de overname te gebruiken om nieuwe en innovatieve bankproducten uit te rollen, waaronder een hoogrentende spaarrekening. In de SEC-aanvraag die het nieuws onthult, zei LendingClub dat het “van plan is om als bank een volledige reeks producten aan te bieden”. Het lijkt er echter op dat het financieel niet haalbaar is om P2P-leningen voort te zetten, althans in de huidige vorm.

Volgens de website van LendingClub: “Helaas is het in een toekomstig bankkaart niet economisch praktisch voor LendingClub om Notities te blijven aanbieden. Dus moesten we de moeilijke beslissing nemen om het Notes-platform met ingang van 31 december 2020 te beëindigen.”

LendingClub stopte op 8 oktober 2020 met het accepteren van nieuwe retail accounts en trok zijn mobiele app op 10 november 2020. De laatste dag voor bestaande rekeninghouders om Notes te kopen was 27 december 2020. Wil je een andere aanbieder vinden? Kijk dan op https://snelzonderbkrlenen.nl/

Wat dit betekent — en wat het niet doet

Voor alle duidelijkheid: dit betekent dat gewone beleggers zoals jij en ik geen Lending Club-account kunnen aanmaken, geld kunnen storten en niet kunnen investeren in leningen van andere mensen.

Het betekent niet dat LendingClub stopt haar kredietactiviteiten afbouwen. In de SEC-aanvraag waarin het nieuws werd onthuld, vermelde LendingClub zelfs specifiek dat het zijn missie wil voortzetten om klanten te helpen “minder te betalen bij het lenen”. Met andere woorden, als u aan het shoppen bent voor een persoonlijke lening of auto herfinancieringslening, hoeft u LendingClub niet per se van uw lijst te schrappen.

Bovendien heeft dit geen invloed op bestaande bankbiljetten LendingClub beleggers bezitten op hun rekeningen, en het zal ook niet noodzakelijk invloed hebben op institutionele beleggers die zaken doen met LendingClub.

De toekomst van LendingClub

Zoals ik al zei, is LendingClub van plan om haar bedrijf in wezen te transformeren van een peer-to-peer leenplatform naar iets dat meer lijkt op een online bank. Het bedrijf noemde specifiek een aanbod van hoogrentende spaarrekeningen en is van plan om een versie (bekend als de Founder Spaarrekening) exclusief aan beleggers op het platform aan te bieden. En in een e-mail aan zijn huidige particuliere investeerders zei het bedrijf dat het nieuwe producten onderzoekt die “de peer-to-peer-geest van Notes zouden behouden onder het toekomstige bank kader.”

In een notendop , dit is een grote spil voor het bedrijfsmodel van LendingClub, maar een die het zou kunnen helpen effectiever te concurreren binnen de fintech-industrie. We moeten op de hoogte blijven voor de volgende stappen, maar het is eerlijk om te zeggen dat dit nieuws waarschijnlijk een beetje een teleurstelling zal zijn voor LendingClub-investeerders.


https://snelzonderbkrlenen.nl/krediet/2500-euro-met-spoed-lenen/